Terug naar de startpagina
Impressie van het symposium

VianenJoan Blaeu, Vyanen in 1649

 

Esaias van de Velde, Herstelwerkzaamheden aan de doorgebroken Lekdijk bij Vianen, 1624-1640


Willem van Duivenvoorde (1290-1353) wordt beschouwd als de stichter van Vianen. In 1336 schonk hij Vianen stadsrechten. Hij legde de basis voor de vrijstad met de steun van graaf Willem IV van Holland. Van Duivenvoorde was ook de bouwheer van de stad, die als een van de eerste Nederlandse steden een strak geometrisch plan kreeg. Dit is nog steeds zichtbaar in het stratenpatroon en de verdedigingswerken.

In de atlas van Joan Blaeu uit 1649 wordt de herkomst van de naam Vianen verklaard. De naam zou ontleend zijn aan de namen van de waardinnen van een herberg in de omgeving: Fy en Jane.

In de tentoonstelling in het Stedelijk Museum worden historische plattegronden en aanzichten van Vianen getoond. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op zaken als de rol van Willem van Duivenvoorde bij de aanleg van de stad en de herkomst van de naam Vianen.

Daarnaast wordt aandacht gegeven aan de 181 rijksmonumenten die Vianen rijk is. Er worden zon tien vijftien monumenten (waaronder het Stadhuis, de Lekpoort en de Grote Kerk) in LEGO nagebouwd, zodat ook van de stad in 3D kan worden genoten. Door een LEGO speeltafel in het museum te plaatsen, kunnen de jonge bezoekers spelen, terwijl de oudere bezoekers de tentoonstelling bekijken.


J. van Kamp, Gezicht op Vianen, 1739