Terug naar de startpagina
Impressie van het symposium

Het Scholenproject

Bij de tentoonstellingen in de drie musea is een onderwijsproject voor de drie hoogste groepen van het basisonderwijs ontwikkeld. De leerlingen kruipen in de huid van Gijsbert, een leerjongen die 600 jaar geleden in Rhenen woonde. Ze onderzoeken hoe hij woonde, wat hij at en hoe het leven er in een middeleeuwse stad aan toe ging. Dit project is een speciale versie van Stad in de Middeleeuwen van Landschap Erfgoed Utrecht waarin extra aandacht besteed wordt aan stadsrechten.

In dit lesproject worden, aan de hand van historische bronnen, de steden Rhenen, Wijk bij Duurstede en Vianen onder de loep genomen: hoe zag de stad er uit in de Middeleeuwen en wat zie je daar nu nog van terug? De leerlingen bezoeken het plaatselijk museum, waar zij objecten onderzoeken die in het verhaal aan de orde zijn gekomen, en ze maken eventueel een stadswandeling. Terug op school verwerken de leerlingen het bezoek aan het museum en leren ze over het middeleeuws recht en straf.

-Het Stadsrechtenproject voor Rhenen vindt u hier.  
-Het Stadsrechtenproject voor Wijk bij Duurstede vindt u hier. Museum Dorestad organiseert een schrijfwedstrijd voor leerlingen van de basisschool over het onderwerp stadsrechten. Zie hier.
-Het Stadsrechtenproject voor Vianen vindt u hier.  Een foto met kinderen van Open Monumentendag 2013

De derde klas op een oude schoolfoto